"Myslela jsem si, že budu učit svoji dceru o světě. Ukazuje se však, že musím učit svět o svojí dceři." (anonym)

6. října 2011

Očkování - názor Dr. N. Campbell-McBride

Další pěknou kapitolou v knize Syndróm trávenia a psychológie (autorka Dr. Natasha Campbell-McBride, jež je zároveň i matkou autistického dítěte) je kapitola věnovaná očkování. Je v ní mnoho pro mě zajímavých postřehů, které předcházejí jejímu návrhu očkovacího protokolu. Je vhodné si je přečíst, než dojdeme k jejím závěrům.

Aspoň ty bych ráda ocitovala, protože pokud já někdy budu mít ještě nějaké dítě, tak se právě takovýmto podobným sledem a způsobem očkování hodlám řídit.
Takže cituji:

"Očkování, které v minulém století zachránilo životy miliónů dětí na celém světě, se změnami v našem životním stylu stává nebezpečným. Počet dětí s oslabenou imunitní soustavou je enormní a roste každým dnem. Přišel čas, kdy lékařská věda a vládní činitelé musí přezkoumat svoje postoje k otázce očkování. Určitě musíme přestat s pušálním očkováním všech!
V této knize navrhuji následující postup: Každé dítě by se mělo podrobit komplexnímu imunologickému vyšetření předtím, než se rozhodně o očkování. Vyšetření by mělo obsahovat:

1. Dotazník zkoumající zdravotní anamnézu rodičů a novorozence.
2. Komplexní analýzu stolice a moči, aby se zjistilo riziko střevní dysbiózy dítěte.
3. Testovat imunitní status dítěte.


Tento dotazník a testy by se měly zahrnout do vhodné formy předvakcinačního panelu platného pro všechny novorozence. Vyhodnocení výsledků tohoto panelu by mělo být nezbytné před rozhodnutím pro některý z následujících kroků:
  • Vůbec neočkovat. Miminka narozená matkám se syndromem chronické únavy, fibromialgií, trávicími problémy, astmatem, ekzémem, silnými alergiemi, autoimunitními poruchami anebo neurologickými onemocněními by se neměla očkovat vůbec. Novorozenci se známkami ekzému, astmatu, trávicích problémů anebo jakékoliv jiné poruchy, která by indikovala narušenou střevní flóru a imunitu, musí být "označeni" červeným světlem NEOČKOVAT. Mladší sourozenci autistických dětí, dětí trpících silným ekzémem, astmatem, alergiemi, ADHD, epilepsií a inzulín-dependentní cukrovkou se nesmí očkovat. Ve věku 5 let je tyto děti možné znovu testovat a v případě, že dítě nemá žádné imunologické nedostatky, může se zvážit očkování jednotlivými očkovacími látkami. Tyto samostatné očkovací látky by se měly rozložit asi v rozpětí 6 týdnů.
  • Odkládat očkování, dokud se nezlepší výsledky testů. Je to vhodné řešení v případě novorozenců, jejichž matky jsou v podstatě zdravé a neprojevují konkrétní zdravotní problémy, ale testování ukazuje abnormality v jejich (dětí?) imunitní soustavě. Tyto děti by se měly znovu testovat každých 6-8 měsíců a očkovat pouze jednotlivými očkovacími látkami a jen když už jsou na to připravené.
  • Standartní očkovací protokol s jednotlivými očkovacími látkami. Toto platí pro zdravé novorozence se zdravými rodiči, pokud jejich testy ukazují normální imunitní rozvoj.
Toto jsou jen směrnice, na kterých je třeba ještě pracovat, aby se vytvořil vhodný očkovací protokol. Ty tři milióny liber, které britská vláda utratila na promoci očkovací látky MMR, mohly právě postačit na rozvoj takového protokolu a, podle mého názoru, by byly mnohem lepší investicí do budoucího zdraví našeho národa.


V souvislosti se standartním očkovacím protokolem existuje velmi silný argument používat očkovací látky jednotlivě a ne v kombinaci, jako jsou na příklad MMR nebo DPT. 
V přirozené situaci by dítě nikdy nebylo vystavené spalničkám, příušnicím a zarděnkám ve stejnou dobu. Ty extrémně zřídkavé případy v historii, kdy dvě z těchto infekcí útočili ve stejnou dobu, podle popisu lékařské literatury je provázel narušený fyzický i mentální rozvoj dítěte. Samozřejmě, zastánci kombinovaných očkovacích látek říkají, že milióny dětí po celém světě už byly očkované takovýmto způsobem bez jakýchkoliv náznaků choroby, avšak vzhledem k tomu, že stavy GAPS (Syndrom trávení a psychologie - Gut and Psychology Syndrome) dosahují epidemických proporcí, musíme přehodnotit svoje staré způsoby. Je velmi pravděpodobné, že od kombinovaných očkovacích látek budeme muset v budoucnosti úplně upustit."

Zdroj: Dr. Natasha Campbell-McBride: Syndróm trávenia a psychológie (Prírodná liečba)

5 komentářů:

Lucie Pokorná řekl(a)...

no jo tak to je jasný,já jako matka s únavovým syndromem,ekzémem a alergiemi,nulovou imunitou to má celkem jasný...:-( Lucko jak ty by jsi postupovala u dalšího dítěte s očkováním?

Tuška řekl(a)...

Luci, já si nejsem jistá, že by u nás bylo možné požádat o to komplexní imunologické vyšetření jen proto, že sourozenec mimina je epileptik a má MR, či matka má jiné problémy (to jsem nevěděla, že máš takové zdravotní ptobléma, člověče!!!). Nevím, jestli se něco takového vůbec dělá - na to by zřejmě uměla odpovědět KM.

Zatím to nijak neřeším, páč to je v nedohlednu, ale jsem si stoprocentně jistá, že zařídím, aby moje případné druhé dítě nebylo očkováno minimálně do věku 3 let a pak se uvidí.

Nejsem ze zásady proti očkování, ale rozhodně bych trvala na jednotlivých vakcínách postupně, s velkým časovým odstupem.
Možná bych se poradila tuším v Motole, tam by snad měli mít nějakou poradnu pro rozložení vakcín. Nevím teď přesně, jak se to jmenuje.

To je moje představa. Ale rozhodně bych NIC neriskovala, utčitě ne případné zhoršení vývoje dítěte po vakcinanci, i když zřejmě zřídkavé ...

Pokud by byla možnost vyšetření před očkováním, jak píše paní Dr., využila bych toho.

Ale nemyslím si, že je to úplná sci-fi.
Kdysi kdesi Myshka (snad se nepletu) psala, že v USA se běžně v roce dítěte u pediatra vyplňuje dotazník zaměřený na autistické projevy u dítěte. Zřejmě to matkám, které nemají "problémové" dítě, ani nedochází, o co v dotazníku jde, ale poučený (informovaý) člověk (rodič) v dotazníku prý vidí jasné otázky na případné poruchy autistického spektra.

Takže dle mě, i když to dnes vypadá docela nemožně, je vcelku představitelné, že za pár (snad ne desítek) let rodiče mohou vyplňovat dotazník kvůli očkování.

Ale bane, jsem asi moc velký optimista :o)

Lucie Pokorná řekl(a)...

Luci,my jsme právě potom, co Justy začaly epi.záchvaty po 3 dávce hexa vakcíny,někdy kolem 9 měsíce,měli očkování zakázané(tedy tu 4 dávku)tenkrát nás odeslali na oddělení (já teď nevím co to je,kalmetizace to není,je to nějaký pracoviště kde by měli poradit jestli očkovat nebo ne) do Brna.Moc jsem se té 4 dávky bála,protože jsme měla hlavně strach ze zhoršení epi.záchvatů,tenkrát jsem ještě nevěděla nic o auti projevech.No oni se tam řídí heslem očkovat za každou cenu s nima by se člověk nedomluvil.Doktorka na moje obavy řekla,že tu dávku prostě dostat musí a šlus,píchla jí to a šli jsme!Ale na spalničky,neštovice a tady ty nemoci,měla pak ještě dostat jedno očkování a to už jsem odmítla a podepsala papír,na to očkovaná není...Je to prý hroznej šmejd ta vakcína:-(

Tuška řekl(a)...

No, tak to my máme všechno :o(
Většina očkování se provádí během prvního roku, do toho druhého je už snad téměř všechno. N ina dostala první voditelný epi záchvat až ve 2 letech a 2 měsících. Jinak byla pořád jako línější v tom prvním roce, ale lepšila se, takže jsme vesele očkovali a já o tom bohužel VŮBEC nepřemýšlela, protože přece očkovali všichni.

Já netvrdím, že u nás za naše problémy může očkování, nebo že je spustilo, to si ani nemyslím ... ale vzhledem k tomu, jak se to teď diskutuje a že jsou určité důlazy o tom, že u někoho to spustilo různé nežádoucí projevy a poruchy ve vývoji, tak bych rozhodně trvala na tom, že mé případné další dítě jako sourozenec dívky s tak velkými neurologickými a vývojovými problémy rozhodně nebude očkováno jako miminko, ale pomalu, postupně a ve vyšším věku.

My jsme hexavakcínu ještě neměli, ale MMR samozřejmě ano.

Monika Zavadilová řekl(a)...

Luci, zdravím Tě. Tvé názory na očkování našeho dalšího dítěte (pokud někdy bude) jsou totožné s Tvými. Rozhodně bych čekala do cca 5ti let. Naočkovat dítě v jeho třech dnech již v porodnici mně nyní příjde doslova jako ublížení na zdraví. Jinak pracoviště v Motole, které jsi zmiňovala,je opravdu špičkové - poradí, pomůžou. Přeji hezký podzim bez viróz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...